نگرانی از پروژه اعتراف گیری جدید
روز خبرنگار براساس تقویم جمهوریاسلامی، با "بازگشت احمد زیدآبادی به زندان پس از 48 ساعت مرخصی" همزمان شد؛ بازداشت کوهیار گودرزی و مادرش و احضار دوستان و نزدیکان وی به نهادهای امنیتی نیز نگرانی فعالان سیاسی از "پروژه اعتراف گیری جدید" را برانگیخته است.
احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و دبیرکل سازمان دانشآموختگان ایران (ادوار تحکیم وحدت)، روز گذشته به زندان رجاییشهر بازگشت. وی پس از دو سال و دو ماه زندان، برای مدت 48 ساعت به مرخصی آمده بود.
زیدآبادی شنبه شب، برای معرفی خود اقدام کردو ابتدا به وی اعلام شد لازم نیست به زندان بازگردد اما روز بعد به زندان فراخوانده شد.
یکی از کسانی که در منزل زیدآبادی حاضر بوده در این مورد میگوید: "آقای دکتر تاکید زیادی داشت که سر ساعت به زندان برود. قرار برای معرفی ساعت چهار بود و بزرگترین نگرانی دکتر همین مساله بود که نکند دیرتر به زندان برسد".
او ادامه میدهد: "در این دو روز هم دکتر رفتار مشابهی از خود نشان میداد. درباره دو سال زندان بدون مرخصی، هم بند بودن با زندانیان عادی و یا قاتلان و... به گونهای سخن میگفت که گویا اتفاق خاصی نیست. این حد از رفتار بدون کینه و این حد از آرامش برای همه ما عجیب بود".
برخی دیگر از افرادی هم که در این دو روز به ملاقات احمد زیدآبادی رفته بودند از روحیهی بالای وی در مدت کوتاه مرخصی سخن گفتهاند.
احمد زیدآبادی، دبیرکل سازمان ادوار تحکیم، که تنها یک روز بعد از انتخابات بازداشت شده بود، برای مرخصی مجبور به سپردن وثیقهای پانصد میلیون تومانی شد.
وی در دادگاه انقلاب به شش سال زندان، پنج سال تبعید و محرومیت مادام العمر از هرگونه فعالیت سیاسی و شرکت در احزاب و هواداری و مصاحبه و سخنرانی و تحلیل حوادث، به صورت کتبی یا شفاهی محکوم شد و دادگاه تجدید نظر هم حکم دادگاه بدوی را مورد تایید قرار داد.
احمد زیدآبادی، در سال ۱۳۹۰ برنده جایزه آزادی مطبوعات جهانی سازمان یونسکو ۲۰۱۱ موسوم به "گیلرمو کانو" شد.
بازداشت مادر و فرزند
کوهیار گودرزی، فعال سابق دانشجویی و از فعالان حقوقبشر، روز یکشنبه هفته گذشته و در شهر تهران بازداشت شد. یک روز پس از بازداشت وی، مادر او، پروین مخترع، نیز در شهر کرمان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
یکی از نزدیکان خانواده کوهیار گودرزی در این باره به "روز" گفت: "مادر کوهیار روز دوشنبه و یک روز پس از بازداشت فرزندش، در حالیکه تنها و در منزلش در کرمان بود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. نیروهای امنیتی کامپیوتر شخصی، تعدادی کتاب و لوازم شخصی کوهیار و مادرش را هم با خود بردهاند. خانم مخترع در حال حاضر در زندان مرکزی کرمان و با زندانیان مواد مخدر و قاتل هم بند است. وی در این مدت تنها یک بار موفق شده به مدت کمتر از یک دقیقه با یکی از بستگانش صحبت کند و از بازداشت خود و کوهیار خبر دهد".
وی میگوید: "آنگونه که ما مطلع شدهایم، خود کوهیار حوالی ظهر روز یکشنبه هفته گذشته در تهران بازداشت شده. متاسفانه نه نهاد بازداشت کننده مشخص است و نه مکانی که کوهیار پس از بازداشت به آن منتقل شده. از وضعیت سلامتی او هم اطلاعی در دست نیست".
کوهیار گودرزی، از اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر، سال گذشته نیز بازداشت و در دادگاه به یک سال زندان محکوم شده بود. وی پس از گذراندن دوران محکومیت خود، از زندان آزاد شد.
این منبع آگاه همچنین به روز گفت: "در روزهای گذشته بسیاری از دوستان و نزدیکان کوهیار به نهادهای امنیتی احضار شدهاند. سه تن از دوستان غیرسیاسی وی نیز درمیان احضارشدگان بودهاند و از آنها درباره رفتارها و زندگی شخصی کوهیار سئوالاتی پرسیده شده. این مساله نگرانی درباره وضعیت کوهیار را افزایش میدهد. یعنی اگر در ابتدا تصور بر این بود که بازداشت خانم مخترع برای جلوگیری از اطلاعرسانی درباره وضعیت فرزندش بوده، اکنون به نظر میرسد سناریویی علیه فعالان حقوق بشر نوشته شده و قصد بر این است که پروژه اعتراف گیری جدیدی را آغاز کنند".
وی ادامه میدهد: "در روزهای گذشته علی کلایی، از فعالان حقوق بشر، با تایید حکم 7 سال زندان خود رو به رو شده و ظاهرا برای اجرای حکم به زندان فراخوانده شده است. از طرفی، سعید جلالیفر، دیگر عضو کمیته گزارشگران حقوق بشر نیز، بدون تشکیل دادگاه، به زندان فراخوانده شده، آن هم از طریق اعمال فشار غیرقانونی بر وثیقهگذار. زمانی هم که برای حل مشکل به دادسرای اوین مراجعه میکند، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل میشود. از وضعیت و شرایط سعید جلالیفر هم هیچ اطلاعی در دست نیست. آغاز دور جدیدی از فشارهای غیرقانونی بر فعالان حقوق بشر و بازداشت آنها، میتواند نشانهای باشد از برنامهای معین برای پروژه اعتراف گیری؛البته به نظر میرسد با آغاز فعالیت احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر نیز بی ارتباط نیست".
بازگشت حمیدرضا محمدی به زندان
حمیدرضا محمدی، ملقب به ماهان، از جمله زندانیانی که به اتهام همکاری با انجمن پادشاهی ایران، زمستان سال 83 بازداشت شده بود نیز، پس از حدود دو ماه مرخصی، به زندان بازگشت.
محمدی از زمان بازداشت حق استفاده از مرخصی را نیافته بود؛ گفته میشود پس از انتخابات سال 88، او از تماس تلفنی و ملاقات حضوری نیز محروم مانده بود.
وی که به بیش از 11 سال زندان محکوم شده است، اواخر خردادماه سال جاری برای نخستین بار به مرخصی آمد.
از سوی دیگر، رضا خندان، همسر نسرین ستوده، به سایت کلمه گفته است که وی به همراه فرزندان و خواهر نسرین ستوده، پس از مراجعه به زندان برای ملاقات با این وکیل دادگستری، چندین ساعت بازداشت شدهاند. وی اعلام کرده که "بهانهی بازداشت، درخواست بازرسی لوازم شخصی خانواده بود که ما با آن مخالف بودیم و خواستار ارائهی حکم قضایی شدیم".
در همین حال، بازداشت فعالان قومی در شهرهای مختلف نیز افزایش یافته است. بنابرگزارش سایت خبری موکریان، فرهاد وکیل نیا (معلم)، مازیار محمدی (دانشجو)، مریم (مناره) امینی، جمال و عزیز خانی (شاعر)، نعیم نجفی (دانشجو) و سجاد جهانفر (پژوهشگر) از جمله بازداشت شدگان هستند. این افراد همگی از چهرههای فرهنگی شهر گیلانغرب هستند و تاکنون دلیلی برای بازداشت آنها ذکر نشده است.
در تحولی دیگر، آیدین موغانلی از فعالین مدنی ترک نیز در اطراف شهر مغان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. هنوز مشخص نیست دلیل بازداشت این فعال مدنی چیست. در ماههای گذشته سعید نعیمی عضو سازمان ادوار دفتر تحکیم وحدت و سعید موغانلی شاعر و نویسنده ی ترک نیز بازداشت شدهاند.